Za roditelje

rainbow

Slobodno vrijeme u obitelji važno je za komunikaciju i razvoj kvalitetnih odnosa u obitelji. Konvencija o pravima djeteta govori da dijete ima pravo na odmor, slobodno vrijeme, igru i razonodu primjerenu njegovoj dobi. Važnu ulogu u kreiranju dječjeg slobodnog vremena ima obitelj i njihova uključenost.

Bit kvalitetno provedenog vremena sa svojim djetetom nije koliko, već kako provodite vrijeme s njim. Razgovarajte s djetetom – tako se razvija veće povjerenje i bliskost među članovima obitelji.

Provođenjem vremena sa svojim djetetom razvijamo povjerenje, bliskost, ljubav, povezanost i podršku koja je važna u osamostaljivanju i odrastanju djeteta. Majke su te koje češće provode vrijeme s djetetom, no istraživanja su pokazala da su djeca koja provode vrijeme s očevima koji ulažu trud u njihov odgoj u kasnijim godinama uspješnija i pametnija te da imaju veći kvocijent inteligencije.

Zato je dobro napraviti plan provođenja slobodnog vremena koje će sastaviti cijela obitelj zajedno. Taj plan može biti tjedni ili mjesečni, ali dobro ga je zapisati, potpisati ga svi članovi obitelji i staviti ga na vidno mjesto (obično tamo gdje stavljamo neke obavijesti, poruke i sl.) Svakako se tada treba pridržavati napisanih zajedničkih aktivnosti, a ne izmišljati razloge zašto nešto ne bismo napravili ili ih odgađati bez razloga.

Ideje za zajedničko provođenje slobodnog vremena u obitelji:

Društvene igre

Društvene igre su uvijek zanimljive i vrijedne – razvijaju mišljenje, pažnju, pamćenje i zaključivanje, također poštovanje pravila, uvažavanje drugih i vladanje emocijama.

Čitanje i pričanje

Čitajte slikovnice, priče, razgovarajte o pročitanom, prepričavajte ih, igrajte se pričama: zamijenite imena likova, zamijenite osobine likova, izmislite novi završetak priče, ispričajte bajku u današnjem vremenu, cijela obitelj može uzeti 1 sat obiteljskog čitanja (svi članovi obitelji u isto vrijeme čitaju svaki svoju knjigu, novine ili časopise, a na kraju mogu porazgovarati o pročitanom)

Zajedno posjetite gradsku knjižnicu i posudite nešto za čitanje. Ove aktivnosti razvijaju interes za čitanjem, stimulira razvoj govora, jezika, pomaže povećanju pažnje, koncentracije i znatiželje.

Vrijeme za igru

Obične igre možete igrati na neobičnim mjestima: tijekom voženje u automobilu, u čekaonici kod zubara, u trgovini, na putu do škole, u šetnji ...

Igre riječima su najpogodnije za to: Na slovo, na slovo ..., Kaladont, Započni riječ posljednjim slogom, Zamislio sam životinju, Pantomima, Tajanstveni predmet ...

Govornim igrama osim razvoja govora, bogaćenja rječnika, razvija se zaključivanje i pamćenje te koncentracija.

Zajednički kućni poslovi

Kućni poslovi su vrlo produktivan način za podučavanje odgovornosti kod djece. Trebaju biti u skladu s djetetovim uzrastom. Tako možemo zamoliti dijete da nam pomogne u pripremi ručka, kolača, ukrasiti stan za blagdane, izrađivanje predmeta, nešto pridržati, dodati, pokupiti...

Ove aktivnosti nam omogućavaju bolju komunikaciju, timski rad i razvija kod djeteta osjećaj vrijednosti.

Obiteljski hobi

Obiteljski hobi je odličan za provođenje slobodnog vremena: to može biti pecanje, odlasci na utakmice, vrtlarstvo, voćarstvo, njega cvijeća, vožnja biciklom ili rolanje, izleti itd.

Sport

Zajedničke tjelesne aktivnosti važne su za razvoj djeteta, jer ne samo da jačaju tijelu već pomažu u izgrađivanju ličnosti, povećavaju motivaciju i upornost.

Kontinuiranim provođenjem slobodnog vremena s djetetom potičemo ga da prepoznaje i razumije svoje potrebe, želje i interese. Dijete postaje zadovoljno kao i roditelji.

Pedagoginja: Maja Blaslov Nadinić

Radost, igra i veselje to su naše vrtićke želje!

Općina SukošanZlatna luka Sukošan d.o.o.TZO SUkošan