Za roditelje

rainbow

Dragi roditelji,

U nedjelju je blagdan Uskrsa, najveći kršćanski blagdan, kojeg uvijek proslavimo i u našem vrtiću. Odgojiteljice pritom uvrste u svoj plan i program rada razne aktivnosti vezane uz temu Uskrsa pa Vam donosimo neke od njih koje možete primijeniti kod kuće s djecom.

Priče i pjesmice koje obrađujemo u vrtiću:

„Priča o uskrsnom zecu“; „Uskrs ispred našeg praga“; „Uskrsni zeko“; “Koka i jaje“; “Uskrsni gost“; “Pisanica šarenica“; „Oda jajetu“; “Zečić znatiželjnog nosića“ „Umišljeno jaje“; “Tri zlatna jaja“; „Šarene pisanice“; “Pi pi pi“; “Imali smo pile..“; “Zeko pleše“ (ovu pjesmicu možete otplesati uz plesne pokrete);  i još puno pjesmica i priča koje možete preuzeti poveznicama:

http://www.pjesmicezadjecu.com/prigodne-price/o-uskrsnom-zecu-vpicht.html

https://klinfo.rtl.hr/kreativko/price-za-djecu/uskrsnja-pricatri-zlatna-jaja/

Osim priča i pjesmica koje pjevamo s djecom,pripremamo i razne igrokaze za djecu. Igrokaze također možete pronaći na tim Internet stranicama,a nama najdraži su: „Jaje i pisanica“; „Izgubljeni zeko“, „Jaje koje nije znalo koju boju voli“.

U igrokaz možete uključiti i djecu tako da zajedno izradite lutke na štapu od kuhača, papira, kartona i tkanine. Osim izrade lutki za igrokaze možete napraviti kreativni kutak i s djecom ukrasiti razne pisanice koje će obogatiti vaš obiteljski stol za Uskrs. U vrtiću najčešće ukrašavamo ispuhana ili stiropor jaja i to pomoću tempere, ljepila, raznih šljokica, flomasterima, ili nekom drugom tehnikom.

Ideje za ukrašavanje možete pronaći ovdje: www.pinterest.com

Ovaj Uskrs podsjetimo djecu i na tradicionalni način ukrašavanja jaja,npr. Jaja se kuhaju u najlonkama s listom peršina na sebi u vodi u koju ste prethodno stavili kuhati kore od luka (kapule). Kad se skuha odstranite list i dobijete predivan otisak na jaju. Osim ukrašavanja jaja možete s djecom izraditi i košarice za ta jaja ili jednostavno razne domaće životinje od papira i tkanine, kao npr.

    

Sve su to kreativne ideje kroz koje potičete dječju maštu, samostalnost, ustrajanost, koncentraciju i finu motoriku. Pohvalite dijete za svaki pokušaj i time osnažite njegovo samopouzdanje. Ove godine možete djetetu dati zadatak ili ideju da nacrta čestitku za one članove obitelji ili prijatelje koje ne možemo posjetiti zbog pandemije. Čestitku slikajte i pošaljite dragim osobama, a nek je dijete sačuva kako bi im predalo to kad se sve ovo završi.

Djecu uključite u aktivnosti pripreme pogača, kolača ili kruha za blagdan Uskrsa. Neka s Vama mijese tijesto, ukrašavaju i modeliraju kako žele. Osim izrade pogača ili kolača, možete djetetu napraviti tzv.“slano tijesto“ koje mi u vrtiću često radimo (omjer: 130 g brašna, 150 g soli, vode koliko je potrebno za umijesiti). Slano tijesto dijete modelira koliko hoće, a kad napravi neki oblik možete ga zapeći u pećnici (posušiti) i kad se ohladi dijete ga može bojati temperama ili ukrasiti po želji.

Za poticanje psihomotornog i socioemocionalnog razvoja djece predlažemo Vam igre: „Traženje pisanica po dvorištu“ (ili stanu) – sakrijte na nekoliko mjesta pisanice, možete i nešto drugo npr. mala čokoladna jaja. Kad djeca krenu tražiti igrajte s njima igru “vruće-hladno“ kako bi djeca otkrila skrivena jaja. Naravno pobjednik je tko pronađe najviše skrivenih jaja.

Možete se natjecati u igri „Nošenje jaja u žlici“- naravno potom pazite na primjerenost dobi djeteta. Mala djeca bi trebala to nositi u ruci, a ne u ustima, da ne bi bilo zabune. Odredite udaljenost koja nije prezahtjevna.

Korisne i prigodne dječje predmatematičke i predčitalačke aktivnosti možete pronaći i na stranici http://www.maligenijalci.com/edukativna-igra-uz-kutiju-za-jaje/

Nadamo se da smo Vam s ovim skromnim savjetima pomogli i dali ideju kako da ovo vrijeme pred Uskrs učinite kreativnim, ali i poticajnim za Vašu djecu. Ovo vrijeme iskoristite da što kvalitetnije provedete s Vašim djetetom. I za kraj umjesto čestitke jedna kratka pjesmica:

Uskrs

- Uskrs? to je zeko! - povikao je netko.

- Ne, to je pisanica! - tvrdila su sva djeca.

- Ne - objasnila im u vrtiću njihova teta,

- Uskrs je dan kad je na nebo otišao Spasitelj svijeta!

Pedagoginja: Maja Blaslov Nadinić

Radost, igra i veselje to su naše vrtićke želje!

Općina SukošanZlatna luka Sukošan d.o.o.TZO SUkošan